MANIFEST

De Voortuin van Noord voor alle Amsterdammers!

De stad Amsterdam wordt steeds drukker, vraag dat maar aan z’n bewoners. Negentig procent van die bewoners heeft geen tuin en er is steeds minder groen. Zo verdwenen er tussen 2003 en 2016 zeshonderd voetbalvelden aan groen binnen de ring.

Wij, Amsterdammers, zoeken naar plekken om tot rust te komen. Waar onze kinderen kunnen spelen, waar planten en dieren de ruimte krijgen. Want wij worden gelukkig van een beetje water en een beetje groen. Van een stekkie om te vissen en van madeliefjes in het gras.

Aan de noordkant van het IJ, pal tegenover CS ligt zo’n plek: de Voortuin van Noord. Als longen van de stad, hier kun je opgelucht in- en uitademen. Dit is wat wij – Amsterdammers – nodig hebben. Het is dat het al bestaat, anders zou je het er willen aanleggen.

Honderden jaren kwamen Amsterdammers hier al genieten en uitwaaien. In Sixhaven en Tolhuistuin, waar het Noord-Hollands kanaal in het IJ uitkomt en de ponten vertrekken.

Daarna is een groot deel van de tuin ingepikt voor industrie en in gebruik genomen als bouwterrein van de Noord-Zuidlijn. Het ligt er nu verwaarloosd en verloederd bij, maar het is nog niet volgebouwd.

Laten we er nu met z’n allen voor zorgen dat de Voortuin van Noord blijft. Laten we eisen dat het mooier, toegankelijker en leefbaarder wordt. Met rust en ruimte, blauw en groen, bomen en water. Hier ligt een kans!

Op dit moment dreigt de stad zijn waardevolle groene voortuin te verkwanselen aan stadsprestige, projectontwikkelaars en geld in ‘Project Sixhavengebied’ (zie http://www.amsterdam.nl/projecten/sixhaven). Het besluit gaat vallen in 2019: nú dus. Groen dreigt vervangen te worden door hoogbouw, dat willen we niet. Nog meer stad. Nog meer drukte. Staat het er eenmaal, dan kan je niet meer terug.

Het wordt tijd om als Amsterdammers te eisen dat dit gebied niet verkwanseld wordt. Om je muil open te trekken, op z’n Amsterdams gezegd. Want de Voortuin van Noord is van ons allemaal: van een kleine miljoen Amsterdammers, van iedereen.

Laat duizend bloemen bloeien in de Voortuin van Noord! Verspreid dit manifest aan iedere Amsterdammer met een hart voor groen, een hart voor de leefbaarheid.

Amsterdam, 20 januari 2019