KERSTBOMENBOS

Wie wil een echte kerstboom in huis? Dan sta je na de kerst meestal voor een duivels dilemma: weggooien, of toch proberen de boom in leven te houden. Dat laatste is sinds vorig jaar een optie als je je boom komt planten in het tijdelijke kerstbomenbos in Amsterdam Noord. Doneer 17,50 of meer en je krijgt een Servische spar en een plekje in het bos.

Er zijn er in elk geval 100 gereserveerd, bij meer donaties krijg je bericht of het lukt om er nog meer te bestellen

Kerstbomen vieren het nieuwe leven

Levende bomen kopen voor een feestje en daarna versnipperen of verbranden is een beetje raar voor een boom, die bedoeld was om het feest van het nieuwe leven te vieren. Maar een goede plek om je boom te herplanten is er niet in de stad. Illegaal geplante kerstbomen worden in Amsterdam verwijderd alsof het onkruid is, en dat is natuurlijk doodzonde.

CO2-vriendelijke kerstboomopruiming

Daarom is vorig jaar al het initiatief ontstaan om een allereerste kerstbomenbos aan te planten op een historisch plekje, waar oud en nieuw samenkomen. Voor een CO2-vriendelijke kerstboomopruiming, waar kinderen kunnen leren wat er nodig is om een boom in leven te houden. Vorig jaar op een piepklein strookje naast de Willemssluis, een actie die op het allerlaatst haastig geregeld was met de provincie NH.

Een bos op het dak van de IJtunnel

Dit jaar groter, en op goede, voedzame gemeentegrond, aangevuld met puikbeste boomgrond. Binnenkort komt het bouwterrein van de Noord-Zuidlijn naast de Willemsluis vrij is de verwachting, wij planten het groen op het dak van de IJtunnel aan in het laatste weekend van de vakantie. Het is nadrukkelijk bedoeld als een tijdelijk bos: na een jaar is het weer kerstmis en mogen de overlevers onder de bomen weer naar binnen.

Begin van een nieuwe traditie

Hopelijk is het bos het begin van een nieuwe traditie en vinden we daarna voor het volgende bos weer een plek, nu bewezen is dat het kan. Zo groeien niet alleen de bomen, maar ook het bos. Draag met je boom bij aan het eerste Tijdelijke Kerstbomenbos van Amsterdam. Koop een in de pot gekweekte Servische spar met overlevingstips. Of vertroetel je eigen boom en neem die mee. Elke boom met goede kluit is welkom.

Hoe wat waar?

Servische sparren ophalen zaterdag 16 en zondag 17 december, met popcorn en cranberries om zelf kerstslingers van te maken (of om op te eten)

Ophaaladres: Tuin aan Zee, aan de Willemsluis, Buiksloterweg 9 in Amsterdam Noord. Contactpersoon: Nancy Wiltink

Kerstbomenplantfeest: Zaterdag 6 en zondag 7 januari vanaf 14.00 tot het (te) donker is

Bomen planten: Sixhavenweg; bovenop de tunnelbuis

Scheppen, plantaarde en waterslang aanwezig

Je boom vóór 6 januari bij Tuin aan Zee afgeven mag ook, als je op of na 6/7 januari terugkomt om hem te planten. Met wenskoekjes en wensbriefjes en slagroomrolletjes

Voor alle kopers en planters is er vuur en chocomel, en een bomenverhaal onder de bomen, of aan het vuur.

Is mijn boom geschikt?

Veel mensen denken dat bomen met kluit het toch niet overleven. Dat is niet waar. Bedenk dat elke boom even groot is boven de grond als onder de grond. Een boom van twee meter met een kale stronk van 30 cm eronder? Zal niet gaan. Een klein boompje met een flinke kluit waar ook de kleinere wortels aan zitten? Goede kans. In de pot gekweekte bomen, die speciaal voor herplanten gekweekt zijn hebben uiteraard de grootste kans. Wij kochten 100 van die bomen. Koop je boom en je werkt mee aan een beter bos.

Tips voor survivorbomen

Zet je kerstboom meteen na aanschaf een grotere pot tuinaarde of potaarde, houdt de aarde vochtig, maar niet kleddernat, niet té dicht bij de verwarming en verwarming uit als je er zelf niet naast zit. Meteen na kerst: op het balkon of in de tuin of een andere koude plek, fietsenberging is ook prima. Of zet de boom helemaal niet binnen, maar naast de voordeur met pindasnoeren erin voor de vogels.

Dennenbomen horen niet in Noord

Over het al dan niet ‘horen’ van kerstbomen in het stadsgroen kunnen we kort zijn: een stad is onnatuurlijk en elk groen in de stad is onnatuurlijk. Kerstbomen horen juist heel erg in de stad, ze worden elk jaar met vrachtwagens vol naar de stad toegebracht, door stadsbewoners voor veel geld gekocht, gekoesterd, alleen om weg te gooien? Zonde. Gun ze een tweede ronde. Sparren zijn beroemd om hun vermogen om fijnstof uit de lucht te zuiveren. Een kerstbomenbos op de IJtunnel: het kan niet beter.

En dan? Na 7 januari?

Je krijgt van De Voortuin van Noord een eigendomsbewijs mee, dat je mede-eigenaar bent van dit bos. Niet van de grond, maar wel van de bomen. En we zetten er een bord bij, om mensen die zich afvragen waar dat bos ineens vandaan komt te laten weten wat er aan de hand is. Als je je e-mail adres achterlaat krijg je af en toe nieuws uit het bos. Dan gaan we duimen en water geven: duimen met onze groene duimen, dat de bomen overleven en als het te droog is de bomen een beetje water geven. Na een jaar hoor je meer. Je mag siowieso je eigen boom terug ophalen als hij nog leeft, maar je mag hem ook schenken aan de Voortuin.