Geen categorie

soeptuin; van zaadje uit de voortuin tot soep in een kommetje

Drie jaar geleden begonnen ‘de buurman en buurvrouw’ die wonen aan de sluis, ook eens zelf na te denken over wat er tijdelijk zou kunnen gebeuren in de Voortuin van Noord. De bewoners en ondernemers van het platform TOLHUIS/SIXHAVEN-gebied hadden immers jaren aangedrongen op het weghalen van de hekken rond om het bouwterrein Noord Zuid lijn. De wens is er om dit gebied te ontwikkelen tot een groene, duurzame, openbare ‘voortuin van Noord’ voor alle Amsterdammers.

De twee buurtgenoten, Nancy Wiltink en Michel Olden, waren van plan een opleiding Stadslandbouw te volgen aan de Warmonderhof en zagen wel wat in een flinke en serieuze tuinderij op die plek. Lokale groente, van zaadje tot soep op je bord. Dat idee van de soep liet hen niet meer los en na twee jaar opleiding was ‘Soep uit Noord’ een feit.  

Na de nodige hobbels en vertraging – buurman en buurvrouw lieten zich niet gek maken – kregen ze toestemming om de tuin voor één jaar te runnen en startten ze met de inrichting van 900 m2 in november 2019. Inmiddels beide klaar met de tweejarige opleiding. Na maanden hard werken, was de verkoop van de eerste zakken met groenten en kruiden voor een overheerlijke spinazie muntsoep op 28 mei een feit. In één middag uitverkocht. Hoeveel groente komt er in één week van zo’n grondje?  Ongeveer 30 kg, goed voor veertig zakken soep. Lang niet slecht voor een tuinderij op bouwzand, zonder kunstmest en pesticiden en in het droogste voorjaar aller tijden. Die eerste dag is de start van een wekelijkse soepgroente verkoop, elke twee weken een ander recept, maar het weer heeft altijd gelijk, dus soms zal het een weekje langer, of juist korter kunnen zijn.

Zie www.soepuitnoord.nl, ook voor links naar social media.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s