Geen categorie

Sixhaven vreest nieuwe brug

 

1373123274-5e1f5954

Item op AT5:

De meeste Amsterdammers zijn blij dat de verbindingen tussen het Centrum en Noord zullen verbeteren, maar dat geldt niet voor de Sixhaven. Zij vrezen voor hun voortbestaan. De kleine jachthaven aan de noordkant van het IJ ligt precies op de plek waar waarschijnlijk een nieuwe brug over het Noordhollandsch Kanaal gaat komen.

Wie nu het Noordhollandsch Kanaal wil oversteken moet zich via de sluizen naar de overkant wurmen. Maar dat moet dus gemakkelijker worden. Vanaf de Buiksloterweg komt er een brug naar de overkant, die een directe route moet gaan vormen naar het IJplein. Maar precies daar liggen nu nog boten.

Lees ook: Stadsbestuur kiest voor brug bij Java-eiland en station Sixhaven

‘Het is al een relatief kleine haven en op het moment dat wij een groot gedeelte van die haven kwijt zouden raken door de aanleg van een brug. Dan blijft er te weinig ruimte over voor de haven, zoals we die nu wel nodig hebben’, reageert Eric-Jan Wiebenga, voorzitter van de Sixhaven.

Sprong over het IJ
De bouw van de brug is onderdeel van het plan ‘Sprong over het IJ’. De brug over het kanaal is bedoeld om mensen vanuit het Centrum, via de nieuwe brug over het IJ, naar het gebied Overhoeks te loodsen. Maar dat betekent dus veel drukte. ‘Straks verdwijnt dit allemaal, terwijl het toch de voortuin van Noord is. Het is toch een heel bijzonder plekje waar je lekker kunt onthaasten’, vindt woonbootbewoonster Eva Vesseur.

Lees ook: Nog een petitie tegen brug over het IJ

Ook Marieke Oomen, mede-eigenaar van café en restaurant Tolhuis, is niet blij met de plannen en zegt dat het de nieuwe brug weinig toevoegt: ‘Als er een halte komt komen er ook nog miljoenen mensen naar dit gebied. Maak een passage onder het water, zodat de toeristen die op de Strip willen zijn daar dan direct uitkomen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s