Geen categorie

De Voortuin van Noord; Picknicken aan de sluis?

Alles wijst erop dat er in elk geval tijdelijk méér voortuin in Noord gaat komen. Het bouwterrein van de Noord-Zuidlijn bij de Sixhaven is de afgelopen weken ineens veel verder leeggeruimd en de mensen van de Noord Zuidlijn willen het gebied weer openbaar maken. Daarmee krijgt Noord een geweldige kans, een tuin, zonnewei waar we elkaar kunnen ontmoeten, waar gepicknickt kan worden aan de sluis, waar je kunt vissen, waar we bramen en kerstbomen kunnen planten en oogsten. En waar je samen kunt nadenken over wat de stad kan en wil met deze plek: Kantoren? Duurzame proeftuin? Museum? Yuppen? Central Park Amsterdam?

Gek genoeg weet nog niemand wie er nou eigenlijk eigenaar is van het gebied. Dat moet nog worden uitgezocht. De gemeente is eigenaar van de grond, want die heeft er de Noord-Zuidlijn aangelegd, maar wie moet het opruimen, inrichten en beheren? Dat is nog de grote vraag. Grasmaaier gezocht, of stadsboer.

Zo zaten we dan met buurtbewoners en gemeentemensen bij elkaar en ik kneep mezelf stiekem in mijn arm. Na een jaar zoeken naar een landje om een tijdelijk kerstbomenbos in te richten, na een half jaar zeuren bij de Noord-Zuidlijn over het bouwterrein, hoorde ik nu fijne woorden, zoals ‘binnenkort’,‘openbaar’, ‘gras’ , ‘zichtlijnen’, ‘bomen’, ‘hekken weg’. En daarna barstte dat ongelofelijk heftige onweer boven ons hoofd los, alsof de hemel ook de zegen aan dit plan wilde geven.

Tijdelijk – want station Sixhaven gaat er vast wel komen. En wat er daarna komt, daar gaan we het later over hebben. Ik vind het prachtig. Tijdelijk duurt misschien wel vijf jaar. In vijf jaar kan je heel wat balletjes trappen en waterijsjes eten. Wat zou het gaaf zijn als er een keet komt (of blijft staan) waar je bekertjes koffie en limonade kunt kopen, waar die 80.000 eenzame ouderen die Amsterdam rijk is kunnen dammen en schaken en kijken naar de sluis op een echt leugenaarsbankje.

Waar aan een kampvuur hangjongeren, toeristen en kinderen uit de buurt samen ‘Oh Waterlooplein’ zingen, met nieuwe woorden;

Oh voortuin van Noord, tadatadada, Oh voortuin van Noord, tadatadada,
We zagen hekken, zestien jaar, nou hebben we het voor elkaar,
Een zonnewei, een basgitaar, oh Voortuin van Noord.

Voor het nemen van de foto van het lege terrein liep ik langs de sluis en ontmoette een groep nieuwsgierige fietsers. “Echt waar? Gaat dat echt gebeuren? Moeten we ergens een handtekening zetten?”
Nee hoor, dit keer gaat het gewoon vanzelf. Blessed by thunder.

Volg het nieuws op www.voortuinvannoord.nl en als je betrokken wil worden omdat je in de buurt woont of werkt geef je dan op bij het buurtplatform, mariekeoomen@hotmail.com.voortuin-848x500

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s