Geen categorie

Red de Voortuin van Noord

Maatregelen Sprong over het IJ sorteren voor op verstening Tolhuis/Sixhavengebied

Amsterdam Noord. Zodra je met de pont naar de Buiksloterweg het IJ over bent gevaren voel je dat je Waterland betreedt. Het Tolhuis/Sixhavengebied ademt historie. De masten, de oude schepen, het Tolhuis en de sluizen, een groen gebied zo dicht bij de stad. De voortuin van Noord.

Het stukje grond achter de Sixhaven ligt er al een tijd armoedig bij. De bouw van de IJtunnel heeft het geen goed gedaan en nu is het al vijftien jaar het bouwterrein van de Noord-Zuidlijn. De tijdelijke Shell hekken maken het Tolhuis-gebied ontoegankelijk. Er is de laatste jaren om het gebied heen veel veranderd in Amsterdam Noord. Na de crisis wordt er nu eindelijk gebouwd op stukken grond die in de afgelopen 10 jaar in waarde zijn vertienvoudigd en het wordt drukker en gezelliger in Noord. Noord, een stadsdeel dat vroeger dreigde te verloederen wordt nu vergeleken met Brooklyn, New York. Maar wat gebieden zoals dit zo sterk maken is juist dat niet alles van steen is, niet alles efficiënt is ingedeeld en niet alles om geld draait. Dat je er kunt ademhalen.

De maatregelen van Sprong over het IJ sorteren echter voor op een enorme kaalslag van dit gebied. Er zijn plannen om twee bruggen te plaatsen; een over het Noord-Hollands kanaal, vlak voor de monumentale sluis en een brug van het Sixhavengebied naar het Ijplein, dwars over de haven en de ernaast liggende woonboten. Bovendien staan in de toekomst, in het plan Koers 2025, kolossale woontorens gepland waar vroeger park was.

Dit is een bedreiging voor de ijsvogeltjes, witte huisjes, kleinschalige woningen op het water en het groen rondom het kanaal. Als het aan Sprong over het IJ ligt kunnen Amsterdammers straks niet meer onthaasten in de voortuin van Noord. Het Noorderpark begint niet langer aan het IJ. Fietsers en wandelaars moeten straks eerst door een druk woongebied waar toeristen je voor de voeten lopen en alleen grote ketens de panden kunnen betalen, iets waar iedereen in de binnenstad nu al terecht flink over klaagt.

De bewoners en ondernemers van dit gebied hebben zich verenigd en willen de Voortuin van Noord koesteren, delen en verduurzamen. Het is namelijk veel duurzamer, goedkoper en beter voor de longen van de stad om dit gebied als één geheel te ontwikkelen en van het bouwterrein weer een Sixhavenpark te maken, waar iedereen uit fruitbomen kan plukken, op een kleedje kan gaan genieten van de scheepjes en vlierbloesemsap kan tappen uit een grote ton. Zo dichtbij de stad. Het kan ook anders, en daar maken bewoners en ondernemers zich sterk voor: bouw die passage onder het IJ als eerste om de druk op de ponten zo snel mogelijk te ontlasten, geen onnodige of onbezonnen oost-west verbinding door het gebied, wacht nog even met station Sixhaven en heroverweeg de nieuwbouw.

Maak eerst één plan, want anders wordt een historisch moment een historische vergissing. En dat is voor niemand fijn.

————————————————————————————————————————

Platform TOLHUIS/SIXHAVEN-gebied

Nancy Wiltink (nancywiltink@tuinaanzee.nl) 06-16696894

Eva Vesseur (evavesseur@gmail.com)

Marieke Oomen (marieke.oomen@hotmail.com)

neem contact met ons op voor meer informatie, toezending van onze zienswijze en/of beeldmateriaal

www.voortuinvannoord.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s